• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

Kännykällä rytmihäiriön jäljille

JanKAN

Älypuhelin asetetaan paljaalle rintakehälle. Se tunnistaa rytmihäiriön – hätätilanteessa sydänpysähdys tunnistetaan nopeasti ja varmasti ja ensihoidon paikalle saanti nopeutuu. Samalla idealla voidaan tunnistaa aivohalvaukselle altistava eteisvärinä.


 


Oikaisu
Tämä sisältää oikaisun Systolessa 4/2016 (sivu 7) julkaistuun ”Kännykällä rytmihäiriön jäljille” -juttuun.
- Hätätilanteissa on aina soitettava 112:een ensin ja toimittava sitten hätäkeskuksen antamien ohjeiden mukaan. Vain siten ensihoitojärjestelmä voi aktivoitua parhaalla mahdollisella tavalla, ensihoitolääkäri Helena Jäntti sanoo.
Systole pahoittelee virhettä.Kännykällä rytmihäiriön jäljille

JanttiÄlypuhelin asetetaan paljaalle rintakehälle. Se tunnistaa rytmihäiriön – hätätilanteessa sydänpysähdys tunnistetaan nopeasti ja varmasti ja ensihoidon paikalle saanti nopeutuu. Samalla idealla voidaan tunnistaa aivohalvaukselle altistava eteisvärinä. Näin suunnittelevat ensihoitolääkäri Helena Jäntti ja tutkija Mika Tarvainen. He ovat perustaneet hanketta varten Heart2Save -yrityksen.


 

 

 

 

Sydänpysähdyksessä hengenpelastava ketju käynnistyy hätäkeskuksesta. Jos sydänpysähdys jää siellä tunnistamatta, ei maallikolle anneta peruselvytysohjeita ja ensihoitojärjestelmä ei käynnisty koko laajuudessaan. Lääkäri Helena Jäntti sai kentällä idean; sydänpysähdys voitaisiin tunnistaa rytmihäiriöpohjaisesti, jos kännykässä olisi EKG:n mittausominaisuus ja softa sen tulkintaan (vrt. puoliautomaattinen defi).

Kehitykseen tarvittiin EKG:sta rytmihäiriöt tunnistavan algoritmin tekijä, lääketieteellisen fysiikan dosentti Mika Tarvainen ja syntyi Heart2Save-yritys. Parhaillaan kehitteillä on sekä softa, joka tunnistaa rytmihäiriöt että kännykän kylkeen liitettävä lisäosa, jolla EKG otetaan. Valmista haluttaisiin tulevan vuoden kahden sisällä.

Flimmerin ongelma on se, että siitä ei välttämättä tule oireita, jotta se tunnistettaisiin. Usein ensimmäinen oire on se, että ihminen herää halvaantuneena. Jos oman rytmihäiriön tunnistus/seuranta olisi helpompaa, voisi flimmerin tunnistaa etukäteen ja välttää halvauksen.

- Neljäsosa - kolmasosa aikuisväestöstä kuuluu sairauksiensa puolesta riskiryhmään, heitä sovellus saattaisi kiinnostaa. Luulen että muitakin kiinnostaa nähdä oma EKG ja saada pikadiagnoosi, jos kuoren hinta jää maltilliseksi, Jäntti sanoo.

Koko paketin kehittäminen on iso työ, sillä se vaatii sekä ’raudan’ että softan kehittämistä. Koska niistä on tulossa jonkin tason lääkintälaitteita, tarvitaan validointia eli tieteen tekemistä; aihepiiristä on tekeillä kaksi väitöskirjaa. Kehitystyö vaatii myös rahaa, ensimmäiset askeleet on otettu ja kokonaisrahoitussuunnitelma tekeillä.

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.