• Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
  • Kuvaaja: Juha Jormakka
Previous Next

Samalla viivalla

IMG 20160730 124723Ensihoitaja Kerttu Ylimartimo aloitti palomiesopinnot Kuopiossa. Lapsuuden haave, joka oli välillä unohtua, täyttyy. 
Nainen sopii miesenemmistöön.

- En osaa pitää sitä niin isona asiana. Olen samalla viivalla jätkien kanssa.
 

Kerttu Ylimartimo, 25, on pikkunassikasta asti halunnut palomieheksi, ensihoitajaksi tai poliisiksi. 1,5 vuoden kuluttua niistä täyttyy toinenkin haave, poliisihaavetta hän tuskin lähtee tavoittelemaan.

Palomieshaavee oli jo jäädä, kun hän valmistui lähihoitajaksi ja aloitti työt ambulanssissa. 

- Olin jo ehtinyt ajatella, että ei se ole naisen paikka, mutta muutin mieltäni, kun treenasimme yhdessä palomiesten kanssa ja he yllyttivät: "että sinusta vois olla siihen".

Palomiesten positiivinen ryhmäpaine ja hyvähenkinen työyhteisö saivat hänet hakemaan Pelastusopistoon.Ylimartimo on hankkinut pohjakuntonsa kotona ja naapurissa maatilan töissä. Pelastusopiston fyysiset pääsykokeet ovat monelle naiselle myrkkyä.
- Olen pienestä pitäen urheillut paljon ja monipuolisesti, mikä varmasti helpotti kuntotesteihin valmistautumista.

- Lihaskuntotestiä varten en juuri muuttanut ohjelmaa. Juoksu vaati eniten töitä. Cooperia varten treenasin 1,5 kuukautta paikallisen juoksijan ohjeilla, olisin treenannut enemmänkin mutta jalkaterän rasitusmurtuma haittasi juoksua. Kaverilta sain myös uintiin hyviä ohjeita. 

Ylimartimo ei pysty nimeämään mitään yhtä asiaa mitä hän Pelastusopistolta odottaa.


- On mielenkiintoista nähdä miten asioita opetetaan. Paljon tulee varmasti uutta opeteltavaa, mutta sitä vartenhan olenkin menossa kouluun.
Hän tietää, että ensihoidossa tulee vastaan paljon tuttuja asioita.


- Kertaus on opintojen äiti ja aina tulee uusia oppeja ja opetusmenetelmiä. Odotan käytännönläheistä opetusta ja on hienoa päästä tutustumaan uusiin paikkoihin ja ihmisiin.

 Nainen palomiesopinnoissa ei ole Ylimartimon mukaan ihmeellistä.


- En osaa pitää sitä niin isona juttuna. Olen samalla viivalla jätkien kanssa enkä halua mitään erityiskohtelua.


Nainen miesvaltaisessa työyhteisössä on hänelle tuttua jo paloasemilta.


- Oma asenne vaikuttaa paljon. Jos toisten jutuista saa tehtyä itselleen ongelman, niin niitä saa tehdä sitten joka asiasta. Miehillä on miesten jutut ja naisilla naisten jutut, ei niiden yhteensovittaminen hidasta yhteistyötä.


 

Viime vuodet Ylimartimo on työskennellyt perustason ensihoitajana Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ambulanssissa. Alueen jokainen asema on tullut tutuksi. Torniossa sairaanhoitopiirin ambulanssi päivystää paloasemalla.

 

IMG 20160729 163836
Teksti Marko Partanen
Kuvat Sanna Haimila

Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy Copyright ©2019. All Rights Reserved.